Placinta cu mere – Reteta

Placinta cu mere

INGREDIENTE

Pentru aluat:

 • 650 grame făină
 • 200 grame zahar pudră
 • 250 grame unt
 • 200 grame smântână
 • 10 grame praf de copt
 • 2 oua
 • puțină sare

Pentru umplutura:

 • 1 kg mere
 • 100 grame zahar
 • 1 linguriță scorțișoară

Timp și temperatură de gătire

 • Timp de ținut în cuptor: 35-40 minute
 • Temperatură cuptor: 180 grade
 • Timp total de gătire (plus timpul pentru pregatirea ingredientelor): 1 oră

MOD DE PREPARARE 

Pasul 1 – pregătirea ingredientelor

Pentru început trebuie să vă pregătiți toate ingredientele ca să vă asigurați că aveți tot ce vă trebuie pentru o rețetă perfectă de placintă cu mere.

Pasul 2 – curătarea și răzuirea merelor

Curățați merele de coajă și dați-le prin răzătoare.

@retetedeweekend

Plăcintă cu mere – Pasul 1 – cutățăm merele de coaja, le radem, le punem pe foc cu zaharul și dupa ce mai scad adăugăm scorțișoara #retetedeweekend

♬ Cooking – Oleg Kirilkov

Pasul 3 – umplutura

Porniți flacăra de la unul din ochiurile aragazului și puneți merele într-o oală la călit. Amestecați în mere din când în când ca să nu se prindă de oală. După 5 minute adăugați cele 100 grame de zahăr și scorțișoara (1 lingură) puse deoparte pentru umplutură.

Pasul 4 – aluatul

Apucați-vă de făcut aluatul fără a uita să amestecați din când în când în merele care se calesc pe aragaz ca să nu se afume. Pentru a pregăti aluatul urmăriți pașii din videoclipul de mai jos. Atenție să întindeți două foi de aluat de dimensiunea tăvii dumneavoastră. După ce ați pregătit aluatul și l-ați întins puneți prima foaie într-o tavă în care ați adăugat în prealabil o hartie de copt. Tăiați aluatul în exces pe marginea tăvii cu un cuțit.

Pasul 5 – întinderea merelor pe aluat și adăugarea foii doi de aluat

După ce merele s-au călit suficient până au căpătat o culoare ușor maronie întindeți merele pe prima foaie de aluat direct în tavă. Apoi adăugați a doua foaie de aluat. Este ok dacă nu reușiți să întindeți aluatul perfect sau vi se rulează. Modelați aluatul cu grijă până reușiți.

Pasul 6 – coacerea

După ce ați acoperit merele cu cea de-a doua foaie de aluat băgați tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 35-40 de minute. Nu vă îngrijorați dacă parte de sus a aluatului se umflă (chiar mult) în cuptor deoarece atunci când plăcinta se va răci blatul se va dezumfla și se va așeza frumos peste mere. Dacă vă deranjează ca se umflă tăiați puțin blatul de deasupra cu un cuțit în doua locuri de mici dimensiuni deasupra plăcintei.

Pasul 7 – pudrarea plăcintei cu zahăr tos

După ce ați scos tava cu plăcinta cu mere din cuptor lasați-o 5 minute să se așeze și apoi pudrați cu zahar tos ca în videoclipul de mai jos. Atenție să nu vă ardeți de tava încinsă.

Pasul 8 – Taierea plăcintei cu mere

Cu un cuțit tăiați plăcinta în bucăți. Puteți să o tăiați în ce forme doriți.

Pasul 9 – așezarea și servirea plăcintei cu mere

Așezați 2, 3 sau 4 bucăți tăiate din plăcinta cu mere și serviți simplă sau cu înghețată de vanilie.

Această rețetă este special creată ca la final plăcinta cu mere să se servească cu mai multe bucăți una peste alta. Acesta este motivul principal pentru care va trebui să facem blatul și stratul de mere subțire. Un alt motiv pentru care nouă la Rețete de Weekend ne place această rețetă este că atunci când mâncăm plăcinta de mere, fie cu lingurița, fie mușcând din ea, merele nu curg pe lângă bucata de placintă.

Motivul pentru care merele curg pe lângă plăcintă în timp ce mănânci se datorează faptului că punem un strat prea gros de mere între blatul de plăcintă, când am putea să punem un strat mai subțire și apoi la servire sa punem 2, 3 sau chiar 4 bucăți una peste alta. Astfel că la servire mâncăm tot multe mere (cum se dorește de obicei) deoarece merele sunt dispersate în straturi diferite (așa cum se vede în imaginea de mai sus).

Plăcinta se poate tăia în bucăți egale ca atunci când le așezați una peste alta să fie aliniate perfect. Sau puteți să le tăiați decalate și să le puneți una peste alta, așa cum am făcut noi și tot vor arăta frumos. Gustul delicios este același. Plăcinta cu mere se poate servi cu înghetată de vanilie, însă nouă ne place să o mâncăm simplă, fără altceva.

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.